2 May 2013

Kitap Yorumu: Eşleşme - Ally Condie

Ülkemizde DeliDolu etiketiyle çıkan Eşleşme Goodreads'te 164,810 kişinin değerlendirmesi sonucunda 3,76 ortalamaya sahip. 

Bir fanusun içinde yaşamak.

Kapak tasarımı gerçekten dikkat çekici. Özellikle kitabı daha çok merak etmemize neden oluyor. Kitap 2010 yılında yurt dışında çıkmış ve bol ödül almış bir kitap.

Eşleşme oldukça etkili bir konuya sahip. Bir çok hastalığın tarihe karıştığı, insanların uzun hayatlar yaşadığı bir yer olan Oria'da hayatınızı sizin değilde Toplum'un karar vermesi, istediklerinizin hiç bir öneminin olmadığı bir yerde yaşamanın iyi yanlarının olduğunu düşünen Cassia kendine harika bir hayatın verileceğine ve bunun için bir bedel ödemek gerekmediğini biliyordu. 

''Toplumda, kimi seveceğine, nerede çalışacağına, ne zaman öleceğine görevliler karar verir.'' 

İnsanlar burada bir robot gibi yaşıyorlar, hayatları programlı bir şekilde işliyor. Günün bazı saatlerinde özgürsün ancak bu bile kısıtlanmış durumda. Kitapta en iç yakan yerlerden biri Cassie'nin çok değer verdiği birinin ölümü.

Cassia güçlü bir karakter ancak bazı şeyleri göremiyor. Ancak onu bu konuda suçlayamazsınız çünkü o bu yaşama inanmış biri. En yakın arkadaşı olan Xander ise oyun oynamaya bayılan ve pozitif biri. Ky ise mahalleye yeni gelen, hayatı bir sır olan ve hiç bir suçu olmamasına rağmen ceza çeken biri. Cassia'nın ailesi de merak uyandırıcı davranışlara sahip. Bazı şeyleri bildiklerini ancak sustuklarını okurken anlayabiliriz.
''Ona her şeyi anlatmak istiyorum ama yapamam. Henüz vakti gelmedi. Şu an çok savunmasızım. Cam bir fanusa hapsolmuşum; onu kırmak ve dışarı çıkarak nefes almak istiyorum ama canım acır diye çok korkuyorum.'' 
Distopya kitapların bir çok özelliğini taşıyor ancak kendine özgü özelliklere de sahip. Kitap oldukça akıcı ve sade bir anlatıma sahip. Kitaptaki olaylar, kişiler iyi bir şekilde kurgulanmış. Kitabın sonu mükemmel değildi ancak aklıma gelmemişti.

Cassie hayatın gerçek yüzünün gördükçe sorular sormaya başlıyor. Bu sorular bizi diğer sayfa için oldukça heyecanlandırıyor.  Eşleşme kitabı pek hareketli değil ancak insanı düşündürme özelliğine sahip. Bu düşünceler sayesinde serinin diğer kitaplarını merak ediyoruz. Serinin ilk kitabı olan Eşleşme bir uyanış kitabı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder