7 Ara 2017

Kitap Yorumu: Enigma - Antoni Casas Ros


Bazen normal olandan sıkılır ve farklılık ararsınız ama öyle fantastik veya bilim kurgu değil. Karakterlerin farklı olduğu, onların düşüncelerinin farklı olduğu. Asla tanıyamayacağınız veya asla olamayacağınız o gerçek fantastik kişileri okumak istersiniz. Enigma'yı okumak istersiniz.

Ne okuyacağımı bilmeden, fuarda çalışanlardan birinin önerisiyle bir anda satın aldığım kitaptır Enigma. İyi bir satışla bana kitlenen bu kitabı seveceğimden emin olamasam da aldım. 

Arka kapak yazısını okuduğumuzda, edebiyatın dört farklı karakteri aynı ortamda topladığını anlayabiliyoruz. Peki bu karakterleri farklı kılan nedir? Hiçbiri normal değil. Hepsinin içinde bir acısı, içinde özgürleştiremediği bir noktanın olduğunu görüyoruz. Davranışlarının, yaptıkları hatalarının altında yatan sebeplerini görüyoruz. İç dünyaları ile olan çatışmaları, kendi içlerinde yaşadıkları var olma çabasını okuyoruz.

'' Şimdi demek hep demek zaten. zamansal ardışıklık yalnızca kaygı ve korkuda olur. Bunların dışına çıktığında, uzay-zaman dinginleşir ve parlar; orada artık her şey sonsuza dek yansır, ne trajedi vardır ne ayrılık. ''

İçinde edebiyat geçen kitapları daha fazla seviyorum. Enigma'nın en büyük avantajı buydu. Bu kitabın edebiyatı ele alış şekli; edebiyat dünyasında sonlarını beğenmedikleri kült eserlerin sonlarına yeni bir son yazmak. Bu sonlar alelade oluşturulmuyor. Bu amacın altında yatan nedenlerimiz son derece entelektüel.

Dört ana karakterimiz var. İşleri büyük ölçüde yapanlarda bunlar; Joaquim, Naoki, Ricardo ve Zoê. Kitabın girişinde hepsi için ayrılmış birer satır var. Hepsinin Enigma ile olan bağlantısını veriyor bizlere yazar. Ardından her karakterin kendine ait, çoğu iki sayfayı geçmeyen bölümleri geliyor. Öylece ilerliyor kitap. Bölümleri okurken karakterlerin kapıldıkları ruh halini yansıtılması çok etkileyiciydi. Sizi de o karamsarlığa veya heyecana veya sevince sürüklüyor.  

Anlatımını yer yer karışık ve zor anlaşılacak olarak bulduğumu belirtmeliyim. Burada ne demiş, deyip düşündüğüm oldu. Bu düşünmelere rağmen iki gün gibi kısa sürede bitebilecek bir kitap olan Enigma, Sel Yayıncılık etiketiyle 200 sayfa olarak raflarda okuyucu bekliyor. Nasıl satın aldığımı anladığım bu kitabı iyi ki almışım, iyi ki fuarda görevli arkadaş bana önermiş.

6 yorum:

  1. Ne olduğunu bilmeden kitap almak ilginç. O ilginçliği bende yaptım. Babil Kitaplığı serisinden Katip Bartleby ve Bitik Adam'ı aldım. Görevli Vathek'i de begenirsiniz dedi ve aldım. Henüz okumadım umarım beğenirim.

    YanıtlaSil
  2. tesadüfe bakın bende bugün kitap fuarından standta bekleyen bir gorevlinin tavsiyesiyle aldım klişe olmadıgı için ilgimi çekti asıl endişendigim kitaptaki karakterlerin cinsel yaşamı umarım konunun üzerine çıkmaz sıradışı diye aldım pornografik havası olmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitabı bitirdim özetlemem gerekirse kitap şöyle ilerliyor edebiyat-lezbiyen ilişki, edebiyat-grup seks, edebiyat-gay ilişki, edebiyat karmaşık ilişkiler... yani yazar şöyle demiş olmalı ben aslında erotik kitap yazacaktım da edebiyatla süslemek istedim okurken çok sinirlendim edebiyat aşıgı olmamdan kaynaklanıyor ama seküler kültürün yazdıgı eserler facia ve edebiyata asla yakişmayan hareketler konuya hakim olamadım çarpık ve karmaşık iliskilerini es geçip edebi entellektüel havaya girmek istesemde nafile her on sayfada, pardon her beş sayfada, bir grup ilişki yaşadı karakterler yani lütfen kitabın neresini övdünüz nasıl bir mana aradınızda mest oldunuz açıkçası şoktayım... Seküler yazarları okumamayı tercih etmem isabet olmuş edebiyatı afedersiniz bir vajina ve bir penisin etrafında şekillendirmek ticari bir kaygı yada begenilmemek korkusundan öteye gitmiyor.. Hüsranla bitirdikten sonra tıpkı kitabın karakteri joaquim gibi kitabı yırtmam içimdeki isyanı özgürleştirdi.. kısacası okumayın hatta uzak durun bu eserden çünkü hüsrana uğrarsınız!

      Sil
    2. Yorumunuz İçin 'tek bir yer hariç' teşekkür ederim.

      200 sayfalık bir kitabın sadece cinsel yönlerini görmenize anlam veremedim. Kitabı okumamın üzeriden uzunca bir süre geçtiği için kesin bir savunma yapamayacağım. Ancak kitaptaki karakterlerin özgürleşme çabalarını yazarın cinsellik üzerinden anlatmasına ve bunları sizin deyiminizle 'karmaşık ilişkiler' üzerinden aktarmasındaki yanlışı göremedim. Bir eseri üslup konusunda edebiyat yoksunu olarak tanımlayabiliriz ancak kurgusal olarak bunun çok mümkün olduğunu düşünmüyorum.

      Okuduğumuz kitaplarda karakterleri ve eylemlerini doğrulamak veya onaylamak zorunda değiliz. Kitapta çocuk istismarı gibi bir durum yokken, yetişkin insanların tercihleri söz konusuyken ve cinsellikte hayatın bir parçası ise sorun nedir?

      Teşekkür etmediğim kısım;

      Bir kitabı beğenip beğenmemizin birçok nedeni vardır. Edebiyat anlayışı, beklenti, okuma birikimi, zaman gibi. Ben bu kitabı sevdim ancak on yıl sonra okuduğumda aynı düşüncelere sahip olamayabilirim. Sizde on yıl sonra çok sevebilirsiniz. Durum böyle iken bir okuru 'neresine mest oldun' diye sorgulamakta yersiz ve bağnazca.

      Sil
  3. Merhaba,

    Blog'unuzu yeni keşfettim ancak artık yazı yazmıyor musunuz? Yine de yorumlarda yakın tarihli bir yorumunuza denk geldim. :)

    Kitaplardan, dizilerden hoşlanıyorsanız ben de beklerim blog'uma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  4. Tanıtım için çok teşekkürler

    YanıtlaSil