19 Nis 2013

Kitap Yorumu: Alice Ölüler Diyarında - Mainak Dhar

2011 yılında çıkan kitap Goodreads üzerinden 1464 kişinin değerlendirmesi sonucu 3,24 ortalamayı tutturmuş. Kitap ülkemizde Elf Yayınları etiketi ile çıktı.

Bu Alice'te bir çukura düştü!

Eski dünyanın kalıntıları arasında, Isırıcılar ve zorba askerler arasında kalan bir yer. Alice 15 yaşında, eski dünya hakkında bildikleri babasının anlattıkları kadar. Bir Isırıcı'nın peşinden peşinden gider ve dünyayı değiştirecek bir maceranın içine sürüklenir.   

Alice Harikalar Diyarında'dan esinlenilmiş bir kitap. Sık sık göndermelerde yapılıyor. Hatta kitaptaki kehanet nedeni bile sayabiliriz Alice Harikalar Diyarında'yı.


Zombi hikayesi olan kitap Distopya özelliği de taşıyor. Amazon.com'da en çok satanlar listesine girmeyi başarmış bir kitap. Başlarda Alice Harikalar Diyarında'nın parodisi olduğunu düşünebilirsiniz ancak kitap ilerledikçe olaylar daha mantıklı gelebiliyor.
'' Alice arkasında ayak sesleri ve ulumalar işitti ve panik içinde şimdi gerçekten de Tavşan Kulaklı ile kendisini delikte takip edenler arasında sıkışıp kaldığını fark etti. ''
Karakterimiz 15 yaşında ve ne kadar dövüş eğitimi de alsa da bazı davranışlar ve düşünceler yaşına hiç uygun değildi. Diğer karakterler olaya çabuk girip çabuk çıkıyor. Olayların hızlı geçmesi nedeniyle arada kaybolup gidiyorlar. Karakterin olayların temsili olması Açlık Oyunları kokusu aldırttı.   
''Alice'in insanları toplayıp hayatlarını daha iyi yapacak fikirler üzerinde konuşmalarını sağladığı günlük toplantılarda, yaşlı bir hanım efendi onu şaşırtan bir soru sordu.   
Alice, bizim bu küçük kasabamıza ne ad verelim?''
Kitap akıcı olsun diye okurken zevk alacağımız ayrıntılar yazılmamış. Bir paragrafta bir kaç gün geçebiliyoruz. Bu da olaylara bağlantımızı koparıyor. Ancak kitabın akıcılığı sayesinde çok kısa sürede bitebilecek bir kitap.

Özellikler harf eksikliğinden dolayı kitapta kelime hatalarına rastlayabiliyoruz. Ancak bu hatalar kelimeleri çözemeyeceğimiz kadar büyük değil. Bir kaç cümlede de ne anlatmak istediğini çözemediğimi belirtmek isterim.  

İyi bir kurgu ama daha iyi bir kitap çıkabilirdi. En azından yazar iyi bir sonla bitirmiş. 

Ayrıca şu an İzmir Kitap Fuarında indirimli bir şekilde satın alabilirsiniz! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder