28 Kas 2012

Kitap Yorumu: Yüz Bin Krallık - N. K. Jemisin


N. K. Jemisin tarafından 2010 yılında çıkan kitap, ülkemizde Dex sayesinde bu yıl çıktı. Kitap GoodReads üzerinden 7,269 kişinin 5 üzerinden değerlendirmesi sonucu 3,79 ortalamaya sahip. 2011 Locus ve 2010 Romantic Times ödüllerini kazanmış, Hugo ve Nebula ödüllerinde adaylıklarını kazanmış. Yani ödüllü bir kitap.

Ya iki ruhun olduğunu keşfetseydin?

Yeine Kuzey Tepeleri’ndeki Darr halkının reisi, Annesi çağrıldığı Göksaray’dan sonra öldü. Daha bunu atlamamış olan Yeine, büyükbabası Kral Dekarta’nın onu varisi ilan etmesi üzerine Göksaray’a gelir. Tabi Yüz Bin Krallık’ın hükümdarı olabilmek o kadar kolay değil, rakipleri ve çevresinde dönen olayları anlamaya çalışan Yeine, özgürlüklerini ona bağlayan Tanrılarla ne yapacak?

Tanrılar ve Faniler, Güç ve Aşk, Ölüm ve İntikam.

Ana karakter Yeine güçlü bir karakter,kendini savunabiliyor. Bu konuda o kadar iyi ki, bir tanrıyı etkisiz hale getirebildi. Karakterin yerinde doğru kararlar ve davranışlarda bulunması kitabı zevkli kılan etkenlerden. Karanlık Tanrı olan Nahadoth ilklerde pek ısınamasam da sonradan kendisini sevdirdi. Sieh,favori karakterim. Çocuksu bir tanrı olması onu farklı yönü. Kendini ve çevresindekilere pozitif enerji vererek kitabı eğlendirici kılıyor.

Hiçbir zaman bir sonraki sayfada ne olacağını anlayamadım ve bu gerçekten çok heyecanlıydı. Zaten kitabın sonunun şokunu zar zor atlattım. Bu her kitapta olan bir özellik değil.

Kitabın anlatım tarzı keyif verici; Yeine bazen bizi eski konularda bilgilendiriyor bazense kendi içinde konuşuyor. Kitapta karakter ve ırk isimlerini karıştırabilir veya unutabiliriz bunun için kitabın son sayfalarında ‘’Terimler Sözlüğü’’ bulunuyor. Gerçekten büyük bir kolaylık sağlıyor.

Oldukça akıcı ve zevkli bir kitaptı. Kusursuz kelimesi bu kitap için gerçekten uygun. Kitap benden tam puan aldı. Herkesin okuması gereken bir kitap.

İyi Okumalar.

2 yorum: