25 Ağu 2012

Çiftlik - Kitap Yorumu


Çiftlik, yeni bir yayınevi olan Optimum kitap’tan, ABD’den önce ilk Türkiye’de çıktı. Tabi bu kitabı okuma isteğimi oldukça etkiledi.

Kapak tasarımı, orjinaline göre daha başarılı. Özellikle kitabı okuduktan sonra kapağın, kitap içerine çok uygun olduğunu görebiliyoruz. Kapağa baktığınızda bir ‘’Kırmızı Başlıklı Kız’’  uyarlaması sana bilirsiniz ama kitap bambaşka bir konuyu ele alıyor.

Lily ve Otistik olan ikiz kız kardeşi Mel, elektrik tellerini aşıp özgürlüğe kavuşmak istiyorlardı. Her şeyi hesaplayan Lily, Çiftlik’ten önceki hayatında tanıdığı bir arkadaşı olan Carter’ ı görünce tüm planları değişir.Carter, Lily’e daha güvenli bir kaçış önerir. Tabi Lily, Carter’a güvenemiyordur. Kendini, otistik olan kız kardeşini korumaya adamıştır.

Peki elektrik tellerinin arkasında ne var?

Tikler. Eskiden insanlardı. Şimdi ise birer yaratıklar ve çok açlar. Bilim dünyası bazı hastalıkların tedavilerini bulmak için giriştikleri tıbbi çalışmalarda çıkan sorunlar, nüfusun belli bir bölümünü yaratığa dönüştürdü. Ama bu yaratıklar nasıl oldu da dünyayı kısa sürede ele geçirdi?  Carter Lily’i neden bu kadar önemsiyor? 

Ve birde vampirimiz var…

Ana karakter olan Lily’ye bir türlü ısınamadım. Lily, oldukça güven sorunu yaşıyor, olur olmaz yerde verdiği saçma tepkiler beni bunaltı. Pek düşünmeden hareket eden bir tip. Mel otistik olmasına rağmen bazı şeylerin farkında ve bu onu kitaptaki favori karakterim yaptı.

Kitabı üç farklı kişi üzerinden okuyoruz, Lily en fazla olan, Carter ve çok azda Mel üzerinden okuyoruz. Mel’in anlattığı bölümler kısa ama güzeldi. Sürekli Müzik örneği veriyor. Olaydan rahatsızlık duyuyorsa bunu sert bir şarkının adını vererek anlatıyor. Otistik birinin düşüncelerini bilmek farklıydı.

Dediğim gibi bir vampirimiz var. Kitap vampirsiz olsa daha iyi olabilirdi. Popüler kültürden yararlanılmak istenilmiş. Ama rahatsızlık vericiydi.

Kitabın akıcı ve sıkmayan bir dili var. Diyaloglar fena değildi. Sürekli Alacakaranlık göndermeleri içeren diyaloglar okumak mümkün. Genç – Yetişkin, Distopya özelliği taşıyor. Bir seri olup olmadığı belli değil ama olmasını çok isterim. Böyle bitmesi kötü olur ve gerçekten güzel bir seri olabilir.


Bu yazım onokumalar.com'da da yayınlandı,

8 yorum:

  1. Bence seri .Burada bırakmaz yazar. Amerikada çıksın görürüz bence :D
    Çok güzel bir yorum olmuş. :D

    YanıtlaSil
  2. Evet bende Lily'ye gıcık oldum ya :D Carter dan da hep şüpe ettim lily yüzünden birde :)Ama genel olarak orta derece iyiydi . Seri olsa güzel olur :)

    YanıtlaSil
  3. Elektirikli tellerin arkasıbdaki yaratıklar fikri sanki taht oyunlaının bilim kurgu uyarlamasıymış gibi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisini izledim. Pek öyle değil. Daha çok "Ben Efsaneyim" filmindeki gibi yaratıklar.

      Sil
  4. İlk defa bu kadar detaylı bir eleştiri yazmışsın! Hem kitabın genel hatlarını çizmen hem de karakterleri yorumlaman iyi olmuş. =)

    Öte yandan, kitap pek ilgimi çekmedi. Bu sebeple okuma listemde yer almıyor. Yine de Türkçe'ye çevrilen her fantastik/bilim kurgu kitabı beni sevindiriyor. Duyduğuma göre, bu sene rekor sayıda fantastik kitap çevrilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rekor mu tam bilmiyorum ama bu yılın ilk altı ayda en çok Fantastik kitap çevrilmiş...
      Tabi doğruysa böyle rekorlar gerçekten güzel olur.

      Yorumun içinde teşekkürler. Artık böyle yorumlamaya karar verdim. =) Beni çok sevindirdin...

      Sil