9 Tem 2013

Kitap Yorumu: Muhteşem Yaratıklar - Kami Garcia ve Margaret Stohl


Fantastik ve Genç - Yetişkin edebiyatının son yılda verilmiş güzel bir örneği. Küçük bir kasabada geçen ve bir çok karanlık öğeyi bulunduran Muhteşem Yaratıklar, kendi türünün bir kaç adım önünde.

Gatlin adındaki kasabada Ethan'nın okula yeni gelen Lena ile tanışmasıyla kitap başlıyor. Ethan çevresi yüzünden yapmak istediklerini ve yapmış olduğu şeyleri kısıtlıyor veya saklıyor. Lena ise amcasının kötü anılması nedeniyle Gatlin'deki ilk günlerinde olumsuz tepkileri üzerine çekiyor. Karakterlerimiz burada ortak bir noktada buluşuyorlar. Kitabın hitap edilen bölümden de anlayacağımız gibi toplum tarafından itilmiş birçok karaktere rastlıyoruz. Ana karakterlerimiz dışında Ridley de bunlardan biri. Ridley'in dışlanması ne onun elinde olan bir şey ne de başkasının. Bu kitabımızda olan bir kural. Belki de Ridley'e sempati veya birazda acıma duygusu beslememiz onun durumunun zorunlu olmasıdır.
''Ortada bir lanet vardı.
Bir kız vardı.
Ve sonunda da bir mezar vardı.
Bense bunun farkında bile değildim.''

Karanlık ve gizemin sıkmadan verildiği kitapta Ravenwood Malikanesi'nin gizemi ve değişimi kitapta bizi şaşırtan olaylardandı. Kitapta karakterlerimizin aşklarının geçmişteki bir aşka bağlanması kitabı daha duygusal bir noktaya taşımış. Kitapta çizilen soy ağaçları karakterlerimizi daha iyi tanımamızı sağlıyor. Lena'nın şiirleri bizi kitabın kurgusuna bağlanmamızı sağlıyor. 

Olaylar Ethan ve Lena çevresinde gelişse de diğer karakterlerin gizemi ve hikayeleri de kitaba artı katıyor. Burada yazarların kitabı iyi işlediklerini anlıyoruz. Karakterler ve olay birbiri ile oldukça iyi bir şekilde bağlanmış.  

Amma ve Macon'nun karakterlerimizi anne ve baba gibi koruması, Link'in arkadaşlığı gerçek yaşamda aradığımız insanları anımsatıyor. 

Aldığı övgüleri hak eden Muhteşem Yaratıklar herkesin okuması gereken bir kitap.

7 yorum:

  1. Bu kitabı bitiremedim.Açıkçası beğenmedim ve okulun kütüphanesine bağışladım.Tabi zevkler farklıdır.

    YanıtlaSil
  2. Bu romanda en sevdiğim karakter Macon. = )

    YanıtlaSil
  3. Ben bir ara D&R'nin 4 tl kampanyasından kaçırdığım için çok pişmanım. Ancak o günden sonraki bloğumda yayınlamak için çektiğim fotoğrafta far etmiştim. Bu sene de filmini izledim ve açıkçası kitaba olan merakım arttı.

    YanıtlaSil
  4. Filmini izlemiş ve yarıda bırakmıştım. Sevemedim kurgu zayıf geldi bana. Kitap nasıl onu bilemiyorum ama filmi beğenmemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film, sadece tek kitap için yapıldığı için sona bağlanmış Ayrıca diğer kitaplardan da spoiler alıyoruz.

      Sil