28 Eyl 2014

Kitap Yorumu: Yerkara - Brodi Ashton

Bir anlaşmanın esiri olan Nikki'nin aşk, aile sevgisi, özlem duyguları ile mücadelesini okuyoruz. 

Altı ay önce ortadan kaybolan Nikki, eski hayatına geri dönüyor. Altı ay boyunca Yerkara adı verilen bir diyarda yaşamıştı. Diyarda zaman farklı işliyor farklı şekilde yaşanıyordu. Eski yaşamına geri dönüp, hatalarını telefi edip, en azından sevdiklerinin hayatlarını biraz daha kolaylaştırmak için uğraşan Nikki için geri dönüş çok daha zorlu oluyor.
Kitaba genel bir bakış attığımızda gerçekten güzel bir kitap olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ancak biraz detaya indiğimizde bazı pürüzlerle karşılaşıyoruz. Kitabın işleniş tarzı çok iyi. Şimdi ve Geçen Yıl gibi bölümlere sahip. Bu bölümler okurken farklı gelse de yer yer gereksiz sahneler olduğunu düşünüyorum. Sırf bir karakterin özelliğini göstermek için koca bir bölüm yazmak, gereksiz gibi. Karakterin özelliğini olağan hikaye bölümlerinde daha rahat şekilde okuyucuya hissettirebilir. Uzun bölümlerle okuyucu, bekletmenin anlamını anlamadım.
'' Kahramanları belirleyen seçtikleri yollardır, onlara bahşedilen güçler değil. ''
Şimdi ve Geçen Yıl olarak ayrılan bölümleri gerçekten sevdim ancak olumsuzluklarından biraz daha bahsetmek istiyorum. Okuyucu olarak hikayenin başından beri, az çok Nikki'nin hayatı hakkında bilgi sahibiyiz. Karakter çok acılar çekmiş. Okurken de bu acıların üstüne yeni olumsuzluklar eklenip duruyor. Yani kitapta bir karamsarlık havası var, ve galiba kitabın son elli sayfasına kadar hiç ümit yok. Bu karamsarlık insanı bunaltabiliyor. Ancak galiba merak duygusundan olsa gerek okuma konusunda çok büyük problem yaşamadım. 

Yunan mitlerinden ilham alan yazar, çok fazla duymadığım bir hikayeden beslenmiş. Bu da mitolojik bir zenginlik olarak gösterilebilir. Osiris, Orpheus çok fazla duyduğumuz mitler değil. Tabi meraklıları dışında.

Kitabın bizde çıktığı bir yılı aşıyor. Umarım yarım kalan serilerden olmaz. Çünkü ileri ki kitaplarda çok fazla şey vaat eden bir kitap. Merak unsurunu çok iyi kullanan yazara harika bir kapak ve çok iyi bir slogan eşlik ediyor: '' Cehennemi yaşamadan cennete kavuşamazsın. ''

1 yorum:

  1. http://kitaaptiryakisi.blogspot.com.tr/2014/10/mim-book-challenge-tag.html

    Blogumda kulağını çınlatmış olabilirim :D

    YanıtlaSil