18 Ara 2013

Kitap Yorumu: Mekanik Kalp - Mathias Malzieu


Aşk için ülke ülke gezmek.

Jack, şansız bir kişi ki dünyanın en soğuk gününde doğdu. Sert kış yüzünden kalbi donuk bir şekilde dünyaya geldi. Doğumunda yardımcı olan Madeleine onun kalbine bir saat yerleştirir. Jack o zaman hayata döner. Yaşamı bir hapis hayatıdır. Okula çok geç başlar. Pek dışarı çıkmaz. Çıkmak istediğinde insanların sert ve olumsuz tepkileri ile karşılaşır. Annesi yerine koyduğu Madeleine'nin tüm çabalarına ve uyarılarına rağmen Jack aşık olur. 
Öncelikle, ibrelerine dokunma. İkincisi, öfkene hakim ol. Üçüncüsü, sakın ama sakın aşık olayım deme. Çünkü olursan, kalbindeki saatin yelkovanı derini deler, kemiklerini parçalar ve kalbinin mekanizması tekrardan bozulur.   
Karakterlerin üstü körü bir şekilde anlatıldığını düşünüyorum. Sadece varlar ve tek yönleri ile yaşıyorlar. Biraz derine ve ne azından belli karakterlerin geçmişini öğrenmek kitaba büyük bir artı katabilirdi. Aslında akılda kalıcı karakterler çıkabilirdi bu kitaptan ancak yazar pekte başarılı olamamış. Romantik seviyesi sınırı biraz aşmış. Aşkın gücü, yaptırdıkları biraz sıkmış. 

Biraz fantastik, biraz dramdı bu kitap. Farklı olanların dışlanması ve kötülenmesi üzerinde durmuş yazar. İnsanların hedeflerine ulaşmak yapabileceklerini yazmış. Kitabı dikkatli okusanız aralarda, diğer cümlelerin arasında sıkışmış ilgi çekici cümlelere rastlayabilir ve not almak isteyebilirsiniz.

Fransız Edebiyat'ında önemli bir yere sahip olan kitabın yorucu dili okumayı zorlaştırıyor. Kitabın kısa olması bu olumsuz yargıyı geri atmamızı sağlayabilir.138 sayfalık kitabın ilgi çekici bir konusu var, bir film çıkar ancak iyi bir kitap değil Mekanik Kalp. Elinize geçerse göz gezdirin ancak kitaptan çok bir şey beklemeyin. 

1 yorum:

  1. Hep aklımın bir köşesindeydi bu kitap ama sen 2 puan verdiysen, ben kalem ucu misali 0.5 veririm diye korkuyorum şimdi. = ) Şaka!

    YanıtlaSil