2 Ağu 2013

Kitap Yorumu: Yaratıcı - Gennifer Albin


Arras, Dokumacılar olarak adlandırılan insanların şekillendirdiği bir ülke. Dokumacılar özel yeteneğe sahip kızlar. Ülkenin geleceğini belirleyen çalışmalar yapıyorlar. Olumsuz olayları siliyorlar, tehlikeli insanları ortadan kaldırıyorlar, insanların geçmişini silip yeni bir hayat veriyorlar.

Adelice'nin güçleri ailesi tarafından çok erken yaşta anlaşıldı.Ailesi güçlerini saklaması gerektiğini söyleyip onu bu konuda eğittiler. Ancak Adelice'ye yapılan testler sonucunda güçleri olduğu anlaşıldı. Test sonuçları ortalamanın çok dışındaydır.

Yazar, olayları hemen başlatmış. Bu yüzden başlarda biraz problem çekebilirsiniz. Kitabın ilk sayfalarında distopya kokusunu alıyoruz. Anne ve babasının davranışları ve Adelice'nin tanımadığı insanlardan gelen hayatta kalma tavsiyeleri bu yargıyı kesinleştirdi.
'' İlerlemeyi başarabilmek için zor seçimi yapmalısın, Adelice. Kararlar vermek zorundayız. Çoğunlukla da yaşam ile ölüm arasında bir seçim yapmak zorunda kalabiliriz. '' 
Adelice'nin iyi ve güzel yanlarını pek göremedik. Olaylar ve içinde bulunduğu durumda fırsatı olmadı diyebiliriz. Adelice kötü olayları çabuk unutup durumuna odaklandı. Geçirdiği zor günleri çok geride bıraktı. Ona gelen hayatta kalma tavsiyelerine pek uymayan Adelice zor durumda kalacak. Ayrıca Adelice aşk ilişkisi ilklerde kafa karıştırdı.

Karakterlerin bir kaçı yönetimin erkekler üzerinde olmasına karşı. Çünkü sadece kadınlar dokumacı olabiliyordu.(Aksi daha kanıtlanamadı) Gücü kadınlar ellerinde tutuyordu; fakat yönetim erkeklerin elindeydi. 

Farklı olması okurken zorlanmamıza neden olabiliyor. Yeni bir kurgu ve anlayamadığımız bölümler kafamızı karıştırabiliyor. Kitabın sonları çok iyi olmasa da finali çok iyi yaptığını düşünüyorum. Kitabın böyle bitmesi beni şaşırttı

Cinsiyet ayrımı, ilişkilerde yaş farkı gibi bir çok mesaj bulunduran ve bunları açıkça söyleyen yazarı kitabından dolayı kutlarım. 

2 yorum: