20 Ağu 2013

Kitap Yorumu: Candor - Pam Bachorz


Kafanda sürekli mesajlar olsa.

Candor bir site. Mükemmel insanlara sahip bir site. İnsanlar burada hiç bir zaman olumsuz ve gereksiz işlerle uğraşmazlar. Çocuklar ailelerini gururlandırmak için, ebeveynler çocuklarına iyi bir örnek olmak için yaşar. Sebebi ise insanların beyinlerine gönderilen mesajlar.

Oscar Banks mesajlardan etkilenmeyen tek kişi. Bilgisi sayesinde bir çok kişinin mesajlar tarafından etkilenip Candor'da kalmasına engel oldu. Ancak son gelen Nia, Oscar'a daha değişik bir yol izletecek.


Candor, farklı olmak teması çevresinde gelişmiş bir kitap. Distopya özelliklerine sahip. Eğer distopya okumayı seviyorsanız Candor'u sevebilirsiniz. Kitap yurt dışı kapağına göre çok daha iyi bir tasarımla bizlerle buluştu. Hem merak uyandırı hemde kitabın konusuna uygun.

Karakterlerimiz yaşlarının özelliklerini taşıyor. kitabı okurken yaş sorunu yaşamayacaksınız. Ancak karakterlere pek ısındığımı söyleyemem. Aynı zamanda akılda kalıcı bir karakterle de karşılaşmıyoruz.

Kitapta insanların beyinlerine mesajların gönderilmesi ve sanatı engelleme fikri kitaba artı katan özelliklerdendi.

Kitabı beğendim ancak ''Şurası çok iyiydi.'' ve '' Şurası özgündü. '' gibi ifadeler ile belirtecek bir yer yoktu. Eğer, üstede belirttiğim gibi, distopyaları seviyorsanız okuyabilirsiniz ancak sıkı bir distopya takipçisi değilseniz başka distopya kitaplarını öneririm.

4 yorum:

  1. Distopyaları çok severim ama o kadar nötr bir yorum yapmışsın ki çok da bir şey beklememem lazım herhalde kitaptan. Elime geçerse okurum herhalde. Teşekkürler yorumun için. :)

    YanıtlaSil
  2. O kadar çok, o kadar çok genç yetişkin distopya romanı var ki bir kitabın türün diğer örnekleri arasından sıyrılması çok zor. Bunun içinde, bana göre öncelikle "akılda kalıcı" ve sana bir şeyler hissettiren, empati kurabileceğin karakterler olmalı. Camdan atlasa umursamayacağın, daha okurken unutacağın karakterlerle olmaz. Yaratılan dünya ne inanmayacağımız kadar akıl dışı ne de merak etmeyeceğimiz kadar bilindik olmalı. O harmanı elde etmek zor. Yorumdan anladığım kadarıyla bu kitapta yazar bu görevleri başaramamış.

    YanıtlaSil