23 Oca 2013

Kitap Yorumu: Yaşlı Adamın Savaşı - John Scalzi

Yurt dışında 2004 yılında, ülkemizde 2012 yılında çıkan kitap Goodreads üzerinden 25.976 kişinin 5 üzerinden değerlendirmesi sonucu 4,19 ile yüksek bir ortalama tutturmuş. Ödüllü bir kitap olan Yaşlı Adamın Savaşı özellikle bilim kurgu sevenlere şiddetle öneriyorum.

Kim 75 yaşında askere gitmek ister?

Uzayda onlarca yıldır süren savaş var ve oldukça fazla düşmanımız var. 

KSG genç insanlar değil: onlarca yıllık bilgi ve birikimi taşıyan insanlar istiyor. Bir daha Dünya’ya dönmemek üzere götürülecek ve en az iki yıl askerlik yapma şartı ile askere başlayacaksınız. John Perry karısının mezarını ziyaret etti ve askere yazıldı. Ancak John Perry ve yazılan bütün yaşlılar neyle karşılaşacaklarını ve neye dönüşeceklerini bilmiyorlar.

Kitabın farklı yanı karakterlerin +75 yaşında olmaları. Bu da karakterlerin olgun ve doğru tepkiler vermelerini sağlıyor. Karakterin yaşlı olmaları yaptıkları dialoglarının sıkıcı olduğu anlamına gelmiyor, kitap akıcı olduğu kadar güldürücü de. Ana karakter dışında çevremizde uzun süreli aynı kalan karakterler olmadı. Çok fazla karakterle karşı karşıya kaldığımızı belirtmek istiyorum. Kitabı John Perry’nin ağzından okuyoruz bu sayede kitap bizi kolayca içine çekiyor.

Kitap savaşları konu almasına rağmen aşırı ayrıntıya girmeden bizi olaylardan olaya bırakıyor. Bölümler arasında pek bir bağlantı yok. Bazen geçmişe dönüyoruz bazen de ileri bir zamanda ilerliyoruz. Böyle olması kitaba ekstra akıcılık katsa da konuya bağlı kalmamı zorlaştırdı. Kitabın ilk bölümünde ana karakterimizin askere yazılmasını okuyor ve onu tanımaya başlıyoruz. Karakterimizin askerlik sırasında hatasız ilerlemesi biraz tuhaftı. Farklı uzaylı ırkları ile savaşan John Perry bizi heyecanlandırırken yeri geldiğinde yaptıklarını ve insanlığını sorguluyor. 

Kitabın sadece savaşlardan oluştuğunu ve içinde hiç bir duygunun geçmediğini düşünmeyin. Kitapta John Perry'nin savaş maceralarını okusak da geri planda evliliğine ve karısına olan özlemini de görüyoruz. Özellikle son kısımlarda eşine olan özlemi ön plana çıkıyor.   

Serinin diğer kitapları da yine İthaki Yayınları'ndan çıktı.

Herkese önerebileceğim bir kitap olan Yaşlı Adamın Savaşı özellikle Bilim Kurgu sevenler mutlaka okumalı. Kitabın benden tam puan aldığını da belirtiyorum.

Herkese İyi Okumalar... 

8 yorum:

  1. ilginçmiş, ne zaman okuyabilirim bilemesem de:))

    YanıtlaSil
  2. Daha iki gün önce kütüphaneye uğradım. Hayalet Tugay'ı gördüğüm gibi kaptım. Kitabı yazdırdım. Sonradan içime bir kuşku düştü "Acaba ilk kitap bu muydu?" "Sanki içinde 'yaşlı' kelimesi geçiyordu.", diye. Neyse eve geldim ve acı gerçeği öğrendim. Bugün de kitabı geri verdim. Acısı hala taze -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acıyı dindirecek şey gidip Yaşlı Adamın Savaşı'nı olmak olabilir. =D

      Sil
  3. Bak senin yorumunu görünce merak ettim Akın. :D

    YanıtlaSil
  4. bu kitabı bu aralar birçok blogda gördüm ve bu kadar kişi yanılmış olamaz dedim ve aldım !
    umarım çok bekletmeden okuyabilirim

    YanıtlaSil