29 Ara 2014

Kitap Yorumu: Fotoğraflar - Barış Çağrı Genç

İyi olduğunu bilerek aldığım Fotoğraflar, beni yanıltmadı. İsmiyle bile bende merak uyandıran, kapak tasarımı ile merakımı artıran kitap inceliğine rağmen okurken bizlerde harika bir tat bırakıyor.

Amerika Birleşik Devleti'nin Irak topraklarına girdiği zamanda, ABD askerlerini yaşadıklarını ele almış yazar. Askerlerin kendi içindeki çatışmaları, fotoğrafçıların anı yakalamaları ancak bunu yaparken yanlış olanları düzeltme düşünceleri... Kitap savaşı anlatıyor desek sizler için en doğru tanım olacak. 

Kısa bölümlerden oluşan kitapta bazen bir askeri, bazen bir fotoğrafçıyı bazense bir anneyi okuyoruz. Anneyi anlatan bölüm beni en çok etkileyen bölüm oldu. Nedeni ise çocuğunun yaptığı hatanın sebebinin kendinde araması oldukça etkileyici geldi. Tabi annenin kendi yalnızlığı da beni etkileyen bir başka neden. Ayrıca Deklanşör adlı bölümde geçen şu alıntı bizlere yaşamaya çalıştığımız dünyanın gerçek yüzünü gösteriyor.
'' Kendi ülkesinde, bir çocuğun yaralanma haberi ne büyük bir fırtına koparır. Bunu gayet iyi biliyor. Ama bu olay, Irak'ta olunca, çocuk top oynarken yere düşmüş gibi sıradanlaşıyor. ''
Biraz klişe bir söz olacak ama '' Gerçek acıdır. '' sözünü kitabın genelinde hissediyoruz. Savaşın insanlar üzerindeki etkisini bizlere gösteren yazar, akıcı, rahat okunan, eksiltili cümlelerin etkisini hissettiğimiz cümlelerle duygularımızı hareketlendiren kitabı, insan yaşamının ne kadar ucuz olduğunu bizlere gösteriyor.

Akıcı dili ve ele aldığı konu ile okunacak, rafınızda bulundurmanız gereken bir kitap. İçindeyim kitabından sonra yeteneğini tekrar kanıtlayan Barış Çağrı Genç'e böyle bir kitabı yazdığı için teşekkür ediyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder