6 Eyl 2013

Kitap Yorumu: Günahkar Doğan - Jessica Spotswood



Kitap cadıların öldürüldüğü ya da hapishanelere gönderildiği bir zamanda geçiyor. Cate ve kardeşleri birer cadı. Topluma normal gözükmeye çalışan bu üç kardeş sihirli güçlerini kontrol etmekte biraz zorlanıyorlar. Cate kardeşlerinin ve kendisinin yakalanmasından oldukça endişeli. Bu endişe kardeşleri ile sorunlar yaşamasına neden oluyor.

Toplum, çok sert bir şekilde olmasa da, sosyal sınıflara ayrılmış durumda. Kadınlar geri plana itilmiş. Çok fazla eğitim almalarına izin verilmiyor. Kadınlar babalarına veya eşlerine hizmet etmek için yaşıyorlar.
''...Tutukladıkları kişi ben olmalıydım, o değil. Oysa ben olmadığım için Tanrı'ya şükrediyordum. Peki, bu beni nasıl bir insan yapıyordu?''
Cate annesinin ölümünden sonra evin hanımı olmuş. Kardeşleri ile ilgilenmek zorunda kalıyor. Bu ilgi özel bir ilgi. Nedeni ise kardeşlerin cadılık ile ilgili bilgilere aç olmaları. Sürekli büyülerini denemek istemeleri Cate' e zor anlar yaşatıyor. Cate kardeşleri ve cadılık sorunları dışında aşk hayatında da yaşadığı sıkıntıları onu zor durumlarda ve ani kararlar vermek zorunda bırakıyor.

Cate sorunları kafasına takıyor ancak okuyacağımız bir sonraki paragrafta bu sorunu kendi içinde çözüyor. Bu karakterin rahatlama yolu mu yoksa yazarın yaratıcılık sorunlarımı bilemiyoruz.  Yazarın kendini tekrarlayan başka bir kısmı ise heyecan ve şok yaratmak için aynı taktiği kullanması oldu. Eğer kitapta bir kaç karakter ile karşılaşsaydık onlar da cadı diyebilirdim.

Kitapta dönen kehanet kitaba oldukça heyecan katıyor. Kitapta okuduğumuz mezarlık sahnesinin daha etkileyici olmasını dilerdim. Günahkar Doğan bizlere eşsiz bir tat yaşatmıyor. Ancak okurken keyif verebilecek bir kitap.

7 yorum:

  1. Çok güzel bir yorumdu teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. fantastik romanlardaki dünya hoşuma gitmeye başladı son dönemlerde.. okumayı düşüneceklerimden.. paylaşıma teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir kitap Sonunda çok üzüldüğümü söylemeliyim

    YanıtlaSil
  4. Sana katılıyorum Akın. Bu kitabı çok sevmek istemiştim ama benim için maalesef özel bir kitap olamamıştı. Yine de kötü denilemez. Benim yorumum da zamanında burada yayınlanmıştı: http://vampirellaninguncesi.wordpress.com/2012/11/23/inceleme-gunahkar-dogan/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm. Hemen hemen aynı görüşteyiz. = )

      Sil