8 Oca 2013

Kitap Yorumu: Küller - Ilsa J. Bick


Kapak tasarımı ile dikkat çeken kitap 2011 yılında DEX imzası ile çıktı. Ilsa J. Bick tarafından yazılmış ve ödüllü bir kitap olan Küller insanı korkutan, heyecanlandıran ve düşündüren içeri ile okunması gereken kitaplardan.

Elektromanyatik dalga sonucu değişen dünya yaşanacak yer değil. Milyarlarca insan aniden öldü, şanslı olanlar kurtulurken bazıları değişti. Değişenler kurtulanları istiyor. Beyninde tümör taşıyan Alex, darbeden sonra Ellie adındaki sekiz yaşındaki kızla hayatta kalmaya çalışır. Çıldırmış hayvanların ve insanların saldırısına uğrayan ikili Tom'un sayesinde kurtulur ve yolculuklarına devam ederler. Kimin artık ''değişmiş'' ve bir zombi olduğunu ayırdına varana, yiyecek ve sığınacak barınak bulduklarında işler bu küçük grup için çok daha kolay olacak.

Kitaptan beklentilerim gerçekten yüksekti ve kitap beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Zombileri konu alan ve kendimi fazlasıyla kaptırdığım kitap beni gerçekten etkiledi. Kitabın başları gerçekten heyecanın tavan yaptığı yerlerdi. Sonlara doğru kitabın distopya yönü ortaya çıkıyor. Bu da bizi yer yer düşündürüyor. Çünkü sonlarda karmaşık durumlarla karşılaşıyoruz.

Ana karakter Alex hayatın zorluklarını hastalığından dolayı erken yaşta çekmiş ve artık kendini oldukça salmış durumda. Tabi dalgadan sonra Ellie'ye olan sorumluluğuyla kendine çeki düzen veriyor. Ellie adlı Hello Kity çantalı erken yaşta ailesini ve son olarak da büyükbabasını kaybeden 8 yaşında bir kız çocuğu. Sinir bozucu triplerden sonra uslu bir kız olup kendisini sevdirdi. Tom zor durumda ortaya çıkan kahraman. Kitap sadece bu üç karakter çevresinde geçmiyor. Sonradan ne olduğu bellisiz bir yer olan Rule'de Chris, Peter, Jess, Lena, Kincaid, Yeager'da olaylara katılanlardan.

Cevabını alamadığımız bir çok soru ve müthiş bir sona sahip olan kitap gerçekten akıcı. Belirtmek isterim ki kitap 69 bölümden oluşuyor ve her bölüm bambaşka bir heyecan ile bitiyor. Bu da kitabın akıcılığına akıcılık katıyor.

Sınıf ayrımı, cinsiyet farkı, erken evlilik gibi toplumsal sorunları fantastik dünya ile birleştiren yazar, etkileyici bir genç-yetişkin kitabı yazmış. Kitap favorilerim arasındaki yerini ve benden tam puanı çoktan aldı.

3 yorum:

  1. alacaktım ben bunu yaa, sonra yeğenden tırtıklarım diye bıraktım ama bir türlü kısmet olmadı okumak..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık tırtıklar mısın, satın mı alırsın bilmem ama mutlaka alıp okumalısın. =D

      Sil
  2. Konusu tam benlik.En kısa zamanda alıp okumayı düşünüyorum.Kitap belliki çok akıcı.Şimdi daha çok merak ettim...

    YanıtlaSil